pátek 11. března 2016

ProART









Vážení příznivci ProART a operního umění,
rádi bychom Vás upozornili na exkluzivní operní masterclass KS. Brigitte Fassbaender.

Do Prahy zavítá tato legendární mezzosopranistka, jedna z největších světových operních pěvkyň minulého století, aby zde vedla v rámci Festivalu ProART 2016 svou první tuzemskou masterclass. Mistrovská operní lekce bude probíhat od 8. - 10. července v prostorách HAMU pro 8 vyvolených studentů. Možná je i pasivní účast širší veřejnosti.

Brigitte Fassbaender přijala po letech pozvání ředitele festivalu Martina Dvořáka, jenž byl pod jejím vedením členem Tiroler Landestheater Innsbruck a především ztělesnil klíčovou úlohu Oskara Wilda v její oceňované inscenaci Straussovy Salomé.

Více informací a přihlášky zde: http://www.proart-festival.cz/cz/brigitte-fassbaender-opera-masterclass/

Brigitte Fassbaender se narodila v roce 1939 v Berlíně. Jejím otcem byl významný německý baritonista Willi Domgraf-Fassbaender, její matka byla herečka Sabine Peters. Prvního pěveckého vzdělání se jí dostalo od svého otce, od roku 1961 byla členem Bavorské státní opery v Mnichově. V roce 1970 byla jmenována bavorskou Komorní pěvkyní (Kammersängerin), v roce 1983 jí byl tento profesní titul udělen v Rakousku (Österreichische Kammersängerin).

V sedmdesátých a osmdesátých letech zpívala Fassbaender na nejvýznamnějších světových operních scénách včetně Metropolitní opery v New Yorku, Covent Garden v Londýně, La Scala v Miláně, Opera San Francisco. Hostovala i v Praze ve Státní opeře. Byla pravidelným hostel Slazburger Festspielen, Bayreuther Festspielen. Mezi její nejvýznamnější role patřily - Octavian v Růžovém kavalírovi, Brangäne v Tristanovi a Isoldě, titulní role v Carmen nebo Gräfin Geschwitz v Lulu.

Rozsáhlá je její interpretace písní Franze Liszta, Richarda Strausse, Johannese Brahmse a Franze Schuberta. Nahrála okolo 250 desek. V roce 1995 ukončila Fassbaender svoji pěveckou kariéru a věnuje se režii. Je nositelkou řady vyznamenání, cen a čestných doktorátů.

VIDEO ZDE

Kromě paní Brigitte Fassbaender povede svou ProART mastecrclass opět i renomovaná operní pěvkyně, profesorka Anton Bruckner Privat Universitaet v Linzi paní Kateřina Beranová ve dnech 24. - 28. července na zámku ve Valticích. Více zde.

Masterclass se uskuteční ve spolupráci s Hudební a taneční katedrou AMU. Za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Česko-německého fondu budoucnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat